E-commerce platform Morssinkhof Groep​

Wanneer je als Morssinkhof Groep met de onderliggende bedrijven TuinVisie, Morssinkhof Infra en Brinkman baksteencentrum in totaal enkele tienduizenden producten levert, hoe krijg je die dan zo duidelijk en efficiënt mogelijk gepresenteerd aan je doelgroepen? En waar moet je beginnen als de overgenomen bedrijfsonderdelen met andere software en systemen werken, waarvan enkele sterk verouderd zijn? Begin je dan met het creëren van nieuwe websites, een klantportaal of moet je juist je productdata eerst stroomlijnen? Morssinkhof Groep kon wel wat hulp gebruiken en schakelde Innovadis in.
Wij helpen je graag!

Nieuwsgierig geworden naar de Innovadis aanpak?

Wat is de beste strategie om te digitaliseren?

Morssinkhof Groep ontwikkelt, produceert en verkoopt producten voor de inrichting van zowel de private als de publieke leefomgeving. Met vijf eigen productielocaties is Morssinkhof Groep fabrikant en leverancier van betonnen GWW- en sierbestratingsproducten. Daarnaast zijn ze met handelsonderneming Brinkman baksteencentrum leverancier van straatbakstenen en gevelstenen voor de zakelijke markt. Dochteronderneming TuinVisie is een landelijk opererende handelsorganisatie in tuinhardwaren voor de consumentenmarkt. Door de recente overname van Decor Son fungeert Morssinkhof Groep nu ook als producent van onder andere wanddecoratiematerialen, consumentenverpakkingen zanden & siergrinden en groothandelsonderneming voor de DHZ-branche met een  ruim assortiment in bouwmaterialen en sierbestrating.

Dat is een flink assortiment wat allemaal opeen overzichtelijke manier beheerd moet worden. En uiteraard uiteindelijk bij de eindgebruiker terrecht moet komen. Hoe kun je dit alllemaal nu het beste beheren?

 

Digitalisering is key​

Het bedrijf wist dat het antwoord lag in digitalisering. Maar zou een online portaal voor de zakelijke klanten voldoende zijn? Welke functies zou zo’n portaal dan moeten bieden? En ben je er dan, of is er meer nodig? Om die vragen te beantwoorden, begonnen we met een strategiesessie op het hoofdkantoor. Dit resulteerde in een roadmap en duidelijkheid over het eerste project. We zouden starten met een MDM-systeem (Master Data Management) voor de volledige organisatie. Daarna had een bestelportaal voor het dochterbedrijf TuinVisie de hoogste prioriteit.

Bekijk de site

Nieuwsgierig geworden naar de case? Bekijk de website van Tuinvisie en laat je inspireren door alle technologische toepassingen.

Consistente productinformatie voor alle kanalen

TuinVisie heeft een ruim assortiment dat bestaat uit meer dan 2.500 producten voor de aanleg van tuinen. Van bestrating tot kunstgras en van tuinverlichting tot vijvermateriaal. Een deel van deze producten wordt in huis geproduceerd en een ander deel wordt ingekocht. Al deze producten komen met een eigen set aan specificaties, omschrijvingen en bijbehorende afbeeldingen, die allemaal beheerd moesten worden. En dat dan zowel voor de website en het oude bestelportaal als alle offline communicatiemiddelen. Veel dubbel werk dus. En een groot risico op inconsistente of zelf foute productinformatie bovendien. Met het implementeren van een MDM-systeem creëerden we één plek waar alle productinformatie wordt vastgelegd. En van daaruit worden de diverse kanalen gevoed. Minder tijdrovend én minder foutgevoelig.

Continue doorontwikkeling

Digitalisatie is nooit klaar! Zeker niet bij een organisatie als de Morssinkhof Groep, met vele ondernemingen en activiteiten is het belangrijk de concurrent altijd net even dat stapje voor te zijn en te blijven. Dankzij onze digitale roadmap en gezamenlijke passie om te blijven ontwikkelen, blijft ook hier de digitalisatie niet stilstaan.

Onze aanpak & oplossing

TuinVisie levert haar producten aan ongeveer 700 zakelijke klanten, zoals hoveniers en de steenhandel. Die (veelal traditionele) bedrijven bestelden vooral telefonisch of via mail. Juist bij TuinVisie kon verdere digitalisering dan ook snel en aantoonbaar resultaat leveren. De vraag was alleen: hoe? Om dat helder te krijgen, sloten medewerkers van Innovadis en TuinVisie zich een week lang op om te brainstormen over doelgroepen, functies, producten en alle andere onderwerpen waarover vragen bestonden. 

We bouwden de nieuwe digitale systemen van TuinVisie in afgeronde stappen (‘sprints’). Steeds weer maakten we pas op de plaats en legden we delen voor aan medewerkers en klanten. Zijn we op de goede weg? Is dit wat iedereen voor ogen had? Ontbreekt er nog iets? Zo kwamen we uiteindelijk tot een geolied digitaal systeem met verschillende handige functies. De grootste winst werd behaald door het implementeren van een productinformatie systeem. Hierdoor wordt productdata nog op slechts 1 plek ingevoerd en beheerd. Dit is direct ook de bron voor het webportaal.

 

Uiteindelijk leverden we een bestelportaal op, waarbij alle getoonde productinformatie rechtstreeks uit het MDM-systeem kwam. Systemen die beide hebben geholpen om de digitale verkoop van TuinVisie aanzienlijk te vergroten.

De volgende functies zijn in het portaal opgenomen:

 • Bestelportaal met toegang via login voor afnemers
 • Iedere dealer heeft zijn eigen digitale omgeving, inclusief zijn eigen klantspecifiek prijzen
 • Dealers kunnen online voorraden checken
 • Dealers kunnen voor meerdere klanten verschillende winkelwagens vullen
 • Keuze voor afleveren of afhalen van producten
 • Zoekfunctie met snelle instant search results (dus al zoekresultaten bij het intypen van enkele letters)
 • Verschillende sorteer- en filteropties
 • Bestelmogelijkheid voor verschillende eenheden, bijvoorbeeld stuks, m2, en pakketten bij tegels.

Uiteraard hebben we daarna niet stilgezeten. Digitalisatie is nooit klaar! Nadat de basis was opgeleverd, hebben we de systemen verder uitgebreid. Inmiddels hebben we een integratiehub toegevoegd die communiceert met het nieuwe ERP-systeem enerzijds en het MDM-systeem en het bestelportaal anderzijds. Hierdoor wordt een bestelling op het TuinVisie-portaal automatisch doorgezet naar het ERP-systeem en hoeft er enkel nog een accordering plaats te vinden vanuit Tuinvisie. De medewerker hoeft niet meer een volledige order in te kloppen. En met een feed kunnen dealers van TuinVisie nu zelfs direct alle productinformatie van TuinVisie-producten inlezen in hun eigen webshops. Dat betekent niet alleen een tijdsbesparing voor TuinVisie, maar ook voor haar dealers.

TuinVisie heeft nu een toekomstbestendig digitaal marketing- en verkoopsysteem. De digitale vraagstukken die het bedrijf had, zijn grotendeels opgelost. Daarnaast zijn de systemen flexibel genoeg voor aanpassingen als de wensen in de toekomst veranderen. Enkele concrete resultaten tot nu toe:

 • Alle productinformatie is gestructureerd (en gecentraliseerd) zodat het met een druk op de knop multichannel gepubliceerd kan worden
 • Dealers hebben realtime inzicht in voorraden en klantspecifieke prijzen
 • Het aantal online bestellingen is verdubbeld
 • De binnendienst heeft minder administratief werk

Toekomstvisie

Het geleerde toepassen bij andere dochterbedrijven
Om ervoor te zorgen dat TuinVisie nog meer profijt uit de nieuwe digitale systemen haalt, blijven we onze opdrachtgever proactief helpen met het optimaal gebruiken en uitbreiden van functies. Kunnen doelgroepen gerichter worden benaderd? Kunnen ze worden  voorzien van de juiste informatie op het juiste moment? Zijn acties handiger in te vullen? Zijn er efficiëntieslagen te maken? Niet alleen informeren we TuinVisie erover, we nemen het ook mee in de uitrol naar de andere dochterbedrijven van Morssinkhof Groep. Want nu we met TuinVisie bewezen hebben dat digitalisering aanslaat, passen we alles wat we hebben geleerd natuurlijk toe op de andere onderdelen van het bedrijf – te weten Brinkman Baksteencentrum, Morssinkhof Infra en Decor Son.

Over de samenwerking

“Van een sterk verouderde en foutgevoelige website en dealershop, naar een 2-in-1-portaal, dat automatisch gevoed wordt door ons nieuwe MDM-systeem: het was veel werk, maar het was het meer dan waard! Ik had de eer om deze beide projecten te leiden en samen met Innovadis een mooi eindresultaat op te leveren. Doordat ik wekelijks 1 dag intern bij Innovadis werkte, was er geen sprake van een klant-leverancierverhouding, maar werden we gelijkwaardige partners en collega’s. Een manier van werken die ik iedereen zou aanbevelen, omdat het het eindresultaat ten goede komt! ”

Manon Albinus, projectmanager MDM en e-Commerce