Gemeente ’s-Hertogenbosch

Bevordering financiële zelfredzaamheid van hulpvragers

Fincent geeft inzicht, zelfregie en stimuleert samenwerking

Implementatie basisdienstverlening middels 'Bossche aanpak'

De Gemeente ’s-Hertogenbosch is aan de slag gegaan met een nieuwe aanpak binnen de basisdienstverlening. Hun 'Bossche aanpak’, inmiddels een bekend begrip binnen de schuldhulpverlening, zet inwoners centraal en zet in op meer persoonlijke begeleiding. Onze tool Fincent ondersteunt de Gemeente ’s-Hertogenbosch hierin.

90%

Doet bankzaken digitaal

260kg

Minder Co2 uitstoot

48k

Betrokken burgers

Project details

Opdrachtgever
Gemeente 's-Hertogenbosch
Expertise
Service portalen - Integraties
Branche
Sociaal domein

Bevordering financiële zelfredzaamheid

Gijs Bolsius, teamleider bankzaken & beheer financiële dienstverlening gemeente ’s-Hertogenbosch vertelt dat binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch de ‘Bossche aanpak Budgetbeheer’ is ontwikkeld. Dit is een totaal nieuwe manier van kijken naar budgetbeheer en zorgt ervoor dat bij burgers de benodigde competenties ontwikkeld worden om financieel zelfredzaam te zijn. De Bossche Aanpak was al toegevoegd aan Fincent, maar nu we Fincent volledig geïmplementeerd hebben in onze basisdienstverlening, wordt onze aanpak versterkt en zijn we nog beter in staat de inwoners actief te begeleiden en opmaat de juiste hulp te bieden zodat ze de regie over hun financiën terug krijgen.

De voordelen van Fincent voor de gemeente 's-Hertogenbosch

1.

Samen werken aan een financieel gezonde toekomst

Aandacht voor welbevinden inwoner en ondersteuning hulpverleningsproces door laagdrempelige informatie-uitwisseling tussen hulpverlener en hulpvrager.

2.

Vergroten
van de
zelfredzaamheid

Fincent geeft de hulpvrager heeft meer inzicht, autonomie en eigenaarschap over eigen financiën.

3.

Van budgetbewaking
naar duurzame budgetbegeleiding

Fincent ondersteunt verschillende methodieken zoals de financieel gezond scan uit de Bossche aanpak. Die de hulpvrager en professional inzicht geeft in de financiële gezondheid.

4.

Vereenvoudigen administratief
proces

Fincent is de centrale plek waar de hulpvrager, hulpverlener en andere betrokkenen volledig inzicht hebben in de financiële situatie en samenwerken binnen één dossier.

5.

Volledig inzicht hulpvrager, hulpverlener en andere betrokken

Fincent is de tool waarmee alle betrokkenen inzicht hebben in de gemaakte afspraken, doorlooptijden, belangrijke acties en doelstellingen.

6.

Met vertrouwen
de toekomst
tegemoet

Dankzij de meetbaarheid van leerdoelen en persoonlijke begeleiding, wordt de hulpvrager begeleid naar zelfredzaamheid.

Minder administratieve lasten

Fincent helpt de gemeente ‘s-Hertogenbosch bij een duurzame begeleiding van inwoners die afhankelijk zijn van financiële hulpverlening. Burgers die zich melden bij het loket ‘Eerste Hulp bij Geldzaken’ worden nu gelijk geregistreerd in Fincent. Dit voorkomt dubbele registratie en zorgt voor efficiëntere samenwerking met de team schulddienstverlening. Vanaf deze registratie heeft de burger direct toegang tot het digitale dossier. 

Het administratieve proces bij het in kaart brengen van de financiële situatie is dankzij Fincent een stuk eenvoudiger. Daarnaast is er binnen Fincent ook veel aandacht voor de begeleiding en het welbevinden van de inwoner en wordt het hele hulpverleningsproces ondersteund door een laagdrempeligeInformatie-uitwisseling tussen hulpverlener en inwoner.

Fincent zet de hulpvrager centraal

Actieve betrokkenheid vanuit de markt bij de ontwikkeling van Fincent

Om Fincent optimaal te laten voldoen aan de wensen van professionals en burgers, betrekken we ze al bij de ontwikkeling. De gemeente ’s-Hertogenbosch is een van de innovatiepartners van Fincent en daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de optimalisatie van Fincent. Hierdoor sluit de tool perfect aan bij de praktijk.

"Met Fincent worden inwoners echt onderdeel van hun eigen traject."

Wil je graag meer weten over deze case?

Neem contact op met Marcel