9 redenen waarom je je PIM-systeem moet replatformen

We kennen het allemaal wel, langzamerhand loop je tegen steeds meer problemen aan terwijl je aan het groeien bent. Maar wanneer is het cruciaal dat je gaat replatformen?

Neem contact op
Scroll down for positive impact

Hoe is een PIM-systeem ontstaan?

Het eerste Product Information Management (PIM) systeem zag het licht in de jaren '90, een tijd waarin bedrijven voor het eerst geconfronteerd werden met de uitdaging om grote hoeveelheden productdata te beheren. Met de opkomst van digitale verkoopkanalen zoals e-commerce werd het steeds duidelijker dat het handmatig bijhouden van productinformatie simpelweg niet meer voldeed.

Bedrijven hadden behoefte aan een centrale plek waar ze alle productgegevens efficiënt konden beheren en verspreiden over verschillende kanalen, zoals websites, catalogi en fysieke winkels. Hoewel er geen specifiek moment of persoon aan te wijzen is voor de ontwikkeling van het eerste PIM-systeem, ontstonden deze systemen in dezelfde periode als ERP- en CRM-oplossingen, die eveneens processen en informatiestromen in bedrijven centraliseerden.Sindsdien zijn PIM-systemen enorm geëvolueerd.

Met de explosieve groei van e-commerce en de toenemende vraag naar een consistente klantervaring over meerdere kanalen, zijn deze systemen steeds geavanceerder en onmisbaarder geworden voor bedrijven die willen groeien en concurrerend willen blijven.

De aanleiding voor een
re-platforming van PIM

Veel bedrijven hebben in het verleden al een PIM systeem geïmplementeerd.
Maar na een aantal jaren komen ze er toch achter dat deze niet meer voldoet aan de behoefte anno nu.
Hieronder de meest voorkomende redenen dat bedrijven gaan nadenken over het re-platformen van het huidige PIM systeem.

1.

Slechte schaalbaarheid

Als het PIM-systeem niet kan meegroeien met de toenemende productcatalogus en bedrijfsactiviteiten, kan een schaalbaardere oplossing nodig zijn. Veel systemen kunnen grote aantallen producten en specificaties niet aan.

2.

Gebrekkige integratie

Moeilijke integraties met ERP, CRM of andere software kunnen leiden tot handmatige fouten. Een systeem dat soepel integreert met datapools en exportopties biedt, is essentieel.

3.

Verouderde technologie

Er zijn al voldoende voorbeelden van gehackte PIM systemen waardoor een bedrijf al zijn productdata kwijt is. PIM-systemen op verouderde technologie presteren vaak slechter en bieden minder updates. Modernere systemen zijn sneller en gebruiksvriendelijker.

4.

Omnichannel ondersteuning

Bedrijven met meerdere verkoopkanalen hebben een PIM nodig dat efficiënt productdata kan verspreiden. Vaak is een flexibele laag (MIM) nodig om bestaande systemen te ondersteunen.

5.

Complexiteit en gebruiksvriendelijkheid

Een te complex systeem kan inefficiënt zijn en frustratie veroorzaken. Gebruiksvriendelijke systemen zorgen voor minder fouten en vertragingen.

6.

Kostenbesparing

Hoge licentie- en onderhoudskosten kunnen een reden zijn om over te stappen naar een kostenefficiëntere oplossing.

7.

Verbeterde functionaliteiten

Nieuwere PIM-systemen bieden geavanceerde functies zoals AI-automatisering en betere data-analyse, wat bedrijven kan stimuleren om te replatformen.

8.

Veranderende strategie

Bedrijfsveranderingen, zoals internationale groei of een focus op e-commerce, vragen om een flexibel PIM-systeem dat zich aan nieuwe behoeften aanpast.

9.

Ondersteuning en service

Slechte ondersteuning of gebrek aan expertise kan een overstap naar een leverancier met betere service rechtvaardigen.

De belangrijkste voordelen

1

Concurrentievoordeel

Een krachtig PIM-systeem zorgt voor betere productinformatie en snellere marktintroductie, waardoor je vooroploopt in de markt.

2

Verbeterde efficiëntie

Door automatisering en gecentraliseerde data verminder je handmatige taken en fouten, wat tijd en middelen bespaart.

3

Schaalbaarheid

Een flexibel PIM-systeem groeit mee met je bedrijf en kan grotere productcatalogi en meer markten ondersteunen.

Wil je meer weten over replatforming van jouw PIM-systeem?

Of ben je op zoek naar een vergelijkbare oplossing?

Neem contact met ons op

Met een passend PIM-systeem kan je beter integreren met andere systemen

Deze klanten gingen je voor

Wil je graag weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op met Alexander