DHZ webinar – Alexander blikt terug

Wij helpen je graag!

Nieuwsgierig hoe wij kunnen helpen?

'Het geheim achter de groeiende verkoop bij fabrikanten en retailers in de DHZ tijdens de Corona crisis'.

Dinsdagochtend 30 juni vond het webinar ‘Wat is het geheim achter de groeiende verkoop bij fabrikanten en retailers in de DHZ branche tijdens de Corona crisis?” plaats. Wij organiseerde deze in samenwerking met Ingmar Hensbergen, dataverantwoordelijk binnen Intergamma. In het webinar zijn een aantal interessante onderwerpen besproken zoals hoe de wereld van Intergamma (Gamma en Karwei) is veranderd, na de komst van Corona. En wat dat heeft gedaan met de traditionele folder, de inrichting van de winkels en de extreme boost van de online kanalen. Wat is de rol van productinformatie hierin en waarom is dit zo belangrijk geworden?

Hoe meer productinformatie, hoe beter.

De bezoekersaantallen van Gamma en Karwei waren pre Corona al indrukwekkend, maar tijdens Corona zijn de cijfers door het dak gegaan. Eerder telden de platformen samen zo’n 3 miljoen online bezoekers en dat is tijdens Corona gestegen tot meer dan 5 miljoen bezoekers per week. En het aantal voorraadchecks is gestegen met 500%. Vele klanten checkten online de vooraad of deze aanwezig waren in de winkels zodat ze veilig de winkel konden bezoeken in verband met de eventuele veliligheidsrisico's. De stijging in de online bezoekers van Intergamma zijn vergelijkbaar met de cijfers die over de hele breedte van DHZ zijn gemeten.

Over de gehele breedte van DHZ is er tijdens Corona een toename van 52% meer zoekverkeer gemeten dan voorheen (bron: Mixonline).

De rol van productinformatie is daarmee voor Intergamma nog crucialer geworden. Kwalitatieve goede productinformatie is essentieel voor de vindbaarheid in zoekmachines en voor alle online platformen. Productinformatie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het aanbieden van filtering voor de klant en zorgt ervoor dat de producten op de juiste plaats vindbaar zijn op de websites. Daarnaast worden productspecificaties steeds meer gebruikt voor het aanbieden van functionaliteiten als een calculator waarmee klanten kunnen berekenen wat de juiste hoeveelheid van producten is voor een bepaalde klus. Alle velden die worden gebruikt voor deze functionaliteiten worden steeds meer verplicht gesteld voor de leverancier van Intergamma. Daarmee stelt Intergamma steeds hogere eisen en is ze voorloper in de sector.

Als een leverancier niet de juiste productinformatie aanlevert wordt deze producten niet gevonden. Niet in de schappen en niet online. Dit is dus een grote gemiste omzetkans. Intergamma: 'Geen data, geen verkoop. Nergens.'

Geen data? Geen verkoop!

Steeds meer leveranciers zien het nut van goede productinformatie in, niet alleen via GS1 voor Intergamma, maar ook voor andere klanten en kanalen. Denk bijvoorbeeld aan Maxeda, Bouwmaat en Intratuin.

Naast productdata dragen meer afbeeldingen ook bij aan een hogere conversie en dus meer omzet. Niet alleen de hoeveelheid afbeeldingen is belangrijk, maar ook de verschillende typen spelen hierin een grote rol. Het is een investering voor de leverancier, maar zorgt absoluut ook voor meer omzet. Intergamma zet juist nu daar ook meer gas op.

Het belangrijkste van alles, is dat we allemaal dezelfde taal gaan spreken. Pas door te standaardiseren (zelfde taal spreken) zijn we in staat om te gaan automatiseren.

Investeer in productinformatie .

Steeds meer leveranciers zien het nut en de noodzaak in van goede productinformatie. Intergamma vraagt om steeds meer data. En omdat er steeds meer wordt gedaan met de productinformatie is het belangrijk dat deze consistent, volledig, tijdig en juist is. De enige manier om dit te borgen is het professionaliseren van het productinformatieproces. En daarnaast het implementeren van een PIM-systeem die als ‘Single Source of Truth’ dient, zodat iedereen (intern- en extern) altijd kan worden voorzien van productinformatie die aan deze eisen voldoet. Het PIM-systeem moet de huidige en toekomstige processen en kanalen ondersteunen.

Veel leveranciers hebben al geïnvesteerd in een PIM-systeem, sommige zijn zelfs toe aan alweer een nieuw PIM-systeem, omdat de eerste niet meer voldeed aan de huidige wensen en eisen. Als je als leverancier producten levert via de DHZ retail, zorg er dan voor dat het PIM-systeem ook mag publiceren via GS1 (dit kan niet ieder PIM systeem). En als je dan als leverancier met GS1 wil gaan werken is het advies van Ingmar om ‘agile te werk te gaan en te starten met slechts één productgroep’. Zo leer je de datamodellen van Intergamma en GS1 kennen en kun je de opgedane ervaring meenemen voor een volgende productgroep. Een andere tip is om het ook samen met je afnemers te doen, zodat je ook die kant van de informatiebehoefte niet vergeet.

Al met al een erg leuke, interessante en leerzame webinar die wegens succes later dit jaar nog een herhaling gaat krijgen. We merken bij Innovadis dat er een grote behoefte is aan het delen van kennis en ervaringen in PIM-systemen, ervaringen uit 1e hand horen en hier direct op in kunnen gaan is extreem waardevol voor organisaties die nu met dit vraagstuk bezig zijn. Mocht jij met een vraagstuk zitten neem contact met mij op.

Vragen? Wij helpen je graag verder!

Innovadis helpt fabrikanten en groothandels in bouwmaterialen met hun multichannel uitdagingen. Wij helpen bij het professionaliseren van het productinformatie proces en het opzetten en inrichten van een PIM systeem. Daarnaast helpen we bij het opzetten en koppelen van alle kanalen zoals websites, webshops en portalen. Dit doen wij voor onder andere Morssinkhof Groep, Hoenderdaal Fasteners, AXA Security, Decor Son, Heering en Jeveka. Kijk voor meer informatie ook op: https://innovadis.com/pim-oplossing-fabrikanten

Ook meer business genereren?

Mail Alexander

Alexander van Dijk

Groothandel commerce specialist

Alexander is onze specialist wat betreft koppelingen naar GS1, 2BA en heeft de kennis in huis voor e-commerce richting bouwmarkten.

Meer diensten?

Innovadis is de expert in B2B commerce voor fabrikanten en handelsbedrijven. Wij laten bedrijven groeien met strategische adviezen, B2B webshops, service portalen, ERP- en CRM- integraties en PIM oplossingenIn onze creatieve broedplaats InnoLAB bedenken we samen met opdrachtgevers nieuwe concepten