Werken aan een veilige weg voor dieren met het wildwisselproject van afstudeerder Guus!

Wij helpen je graag!

Nieuwsgierig hoe wij kunnen helpen?

Even voorstellen. Guus Janssen, 20 jaar, woonachtig in Enschede en vierdejaarsstudent aan het Saxion in Enschede. Binnen zijn opleiding HBO-ICT heeft Guus de specialisatie Big Data.

Vanuit het Innolab - onderdeel van Innovadis - werkte Guus aan het wildwisselproject. Dit project, in samenwerking met de Provincie Overijssel, moet zorgen voor een veilige oversteekplaats voor dieren op de door bos omgeven Weerseloseweg tussen Enschede en Hengelo. ‘’In 2020 waren er 30 aanrijdingen, dat is ongeveer één aanrijding per twee weken. Op dit moment zijn er oplossingen om aanrijdingen te voorkomen, zoals wildviaducten of tunnels. Die oplossingen zijn maar beperkt inzetbaar. Het idee is dat ik een systeem ga maken met een camera die dieren herkent met behulp van machine learning en dit terugkoppelt aan de bestuurders om zo aanrijdingen te voorkomen. Deze terugkoppeling wordt gedaan via bijvoorbeeld een verkeersbord of knipperlicht.’’

Tijdens zijn afstuderen was Guus bezig met het tunen van de computer en de camera. Want, hoe herkent een camera nou een dier? Met behulp van machine learning en duizenden foto’s leerde Guus de camera en daarmee de computer aan dieren te herkennen. Door bepaalde patronen uit de foto’s gaat dit steeds makkelijker en moet de computer uiteindelijk ook onderscheid kunnen maken tussen verschillende soorten dieren. Dit laatste is ook erg nuttig voor bijvoorbeeld de boswachters, die zo aan de hand van deze data een inschatting kunnen maken van de populatie in het gebied en welke dieren er veelvuldig gebruik maken van de oversteekpunten.

Na het tunen van de camera en computer zal de testfase beginnen aan de Weerseloseweg. Hierbij wordt het systeem gekoppeld aan een verkeersbord dat automobilisten een signaal moet geven als er een dier in de buurt is.

Inmiddels heeft Guus zijn opdracht goed afgemaakt en is daarmee zijn studie afgerond. Namens alle medewerkers van Innovadis, nogmaals van harte gefeliciteerd Guus!

De foto's die Guus gebruikt om de computer aan te leren dieren te herkennen.

Meer diensten?

Innovadis is de expert in B2B commerce voor fabrikanten en handelsbedrijven. Wij laten bedrijven groeien met strategische adviezen, B2B webshops, service portalen, ERP- en CRM- integraties en PIM oplossingenIn onze creatieve broedplaats InnoLAB bedenken we samen met opdrachtgevers nieuwe concepten